VISUALIZATION SERIES
Visualization Layouts
Veriyi anlamanın çok önemli olduğu günümüzde, oluşturulan, toplanan büyük veriyi nasıl anlaşılır hale getireceğimiz çok önemli. İşte bu Visualization Layouts, Chart, Diagrams dediğimiz görseller bu veri özetleme, veriden hikaye anlatmayı sağlayan araçlardır.
Günümüzde iş dünyasının, şirketlerin, ülke yöneticilerinin hatta evde aile ebeveynlerinin en önemli konusu karar alabilme. Mantıklı kararlar alabilmek için elinizde veri olması lazım.
İkinci konu şirket patronlarının, ülke yöneticilerinin veya karar mercilerinin zamanları çok kısıtlı. Büyük bir veri yığınının içerisinde kimse boğulmak istemez. Amacımız hızlı karar verebilecek sistemleri oluşturmak.
Günümüzde Sağlık, Uzay, Siyaset, vb.. her anlamda en önemli konulardan birisi karar alabilme altlıklarını oluşturmak. Hatta Covid19 sonrasında herkes aşağıdaki benzer Dashboard çok fazla aşina oldu.
Peki bu ve benzer dashboard içerisinde altlıklar teknik olarak ne anlama geliyor ve kullanım alanları nelerdir şeklinde bir inceleme yaparsak.
Not: Aşağıdaki tüm Chart ve Görselleri henüz eklemediğimi görebilirsiniz. Ama her görsel hakkında daha fazla öğrendikçe bu yazıyı güncelliyor olacağım. Her bir Chart çok detaylı anlatmak yerine bunlar için ayrı yazılar oluşturdum ki bu yazı içerisinde boğulmayalım.
Line Charts
Zaman içerisinde süreklilik gösteren veriyi göstermek için oldukça uygun bir görselleştirme aracıdır. Mesela finansal durumlar için dolar, euro, hisse vb.. Bu konuda daha detaylı bilgi Visualization Layouts — Line Charts yazımı okuyabilirsiniz.
Bar Charts
Gösterilmek istenen bilgiyi 2 eksende olacak şekilde genelde x ekseni türleri, y ekseni değerler gösterilir. Grouped ve Stack Bar Chart olmak üzere daha kompleks gösterimleri sağlayan türleri bulunur. Bu konuda daha detaylı bilgi Visualization Layouts — Bar Charts yazımı okuyabilirsiniz.
Pie Chart
Kullanım yüzdelerini göstermeyi sağlayan dairesel pasta dilimi gösterim şeklidir. Bu konuda daha detaylı bilgi Visualization Layouts — Pie and Donut Charts okuyabilirsiniz.
Box Plots
İstatistiki sayısal dağılımları görselleştirmede kullanılır. Min, Max değer. Outlier, Kutunun altı %25, ortası %50, üstü %75 kısmı içerecek şekilde (lower quartile, median, upper quartile) gösterir.
Bubble Charts
Bar Chart gibi karşılaştırma yapmanızı sağlar ama sayısal olarak büyüklük algılatmak yerine tek bir bakışta çok fazla türü görebilmenizi sağlar. Bu chart türü ile Metin Analizinde Frekans Sayıları, Sizi takip eden kişilerin takipçi sayısına göre görselleştirmesinde kullanılabilir.
Word Cloud
Bubble Chart kelimeler için özelleşmiş hali diyebiliriz.
Sunburst / TreeMap
Elinizdeki veriyi tree şeklinde ise örneğin web sitenizdeki sayfalarınıza gelen ziyaretçilerin search engine veya başka sayfalardaki linklerden mi bu sayfaya geldiğini tutan ağaç şeklinde bir veriniz var. Tek bakışta bu yapıyı ve hangilerinin ne büyüklükte yer kapladığını bu görselleştirme aracı ile görebilirsiniz. (TreeMap bütünü tek seferde görebilmenizi sağlayan çok güçlü görselleştirme araçlarından bir tanesidir.)
FlameGraph
Genelde çalışan kodun görselleştirmesine kullanılan ve yavaşlamayı, performans sorunlarını anlamamızı sağlayan bir görseldir.
Calendar View
Yıl içerisinde hangi günlerde işlem yapıldığını gösterebilirsiniz. Mesela twitter twit attığı günler yeşil, aynı günde 2,3 ve daha fazla twit atması durumunda bu renk kırmızı tona yaklaşabilir.
Sankey Diagram
Enerji vb tüketilebilen kaynakların nasıl kullanıldığı ve nasıl bir şekilde dağıldığını akış ile anlatılabildiği görseldir.
Co-occurence Matrix
Ben bu matrisi firmalar tarafından aynı tip üretim yapan firmaları eşleştirmekte kullanmıştım. Bu sayede bir firmanın , diğer firma ile aynı malzeme türünü üretip üretmediğini tek bakışta anlayabiliyorsunuz. Tabi bu matrix n2 olduğu için sayı arttıkça görselli göstermek bir alana sığdırmak zorlaşıyor.
Stream Graph
LineChart benzer line üst üste stack şeklinde binmesi ile oluşan görselleştirme şeklidir. Yine time-series görselleştirmelerde oldukça sık kullanılır.
Connected Node Graphs
Birbirine bağlı node’lar ve network görselleştirmesine aşağıdaki layoutlar kullanılır.
Chord Diagram
Node.ların birbirleri ile olan ilişki yoğunluğunu gösterir. Uber’in sürüş frekansları bir node’dan diğer nodelara neler olduğunu görebilirsiniz örneğin.
Referanslar
Okumaya Devam Et 😃
Bu yazının devamı veya yazı grubundaki diğer yazılara erişmek için bu linke tıklayabilirsiniz.