YAZILIM KÜLTÜRÜ

İnşaat Yapı İşlerindeki Çırak → Usta benzerliği Yazılım Geliştiricilerde de Var.

Zanaatkâr, zanaatle uğraşan kişi anlamına gelir. Zanaat ise Türkçe’de el ustalığı isteyen işler anlamıda kullanılmaktadır. Yazılım geliştirmede buna benzerlikler bulacaksınız, ustalık — çıraklık ilişkisinin yazılımda da ne kadar önemli olduğunu aşağıdaki yazıda görebilirsiniz.

--

Bu yazıyı yazarken(2018) evde tadilat yapmaya çalışıyorduk ve iş yaptığım kişilerin usta olmamasından dolayı yaşadığım zorluklardan yola çıkarak bu yazıyı yazmıştım. Ettiğimiz kavgalar sonucunda elemanlar ile anlaşmayı bozdum. Çünkü ustalıkları olmadığı için istediğim yapıyı oluşturabilmeleri mümkün değildi. Sonra gelen ustalara ayrıca önceki yapılan iskeleti sökmeleri için para ödemem gerekti.

Bugün aşağıdaki video’yu görünce Lemi Orhan’ın 2017 Usta- Çırak ilişkisini yazılımda nasıl olması gerektiğini , neden olması gerektiğini anlatmış. Düşüncelerime benzerlik gösterdiğini için burda paylaşmak istedim.

Yazılımda Ustalık Çıraklık İlişkisi

Uzun bir süreden sonra yine inşaat, tadilat işlerine giriştim bu süreçte yazılım ile benzerlik kurduğum bir kaç kavramdan bahsedeceğim.

  • Mimarlık ve Ustalık 2si birbirinden farklı kavramlar. Mimar ne kadar iyi ölçüp biçip, çizerse çizsin, çizdiği çizim gerçek ortama geldiğinde hiç alakasız bir durum çıkabiliyor. Bundan dolayı Çırak → Kalfa → Usta → Mimar şeklinde bir gelişim en iyisi bence.
  • Kullandığın malzemeyi iyi bilmek çok önemli çok pahalı olan çok iyi anlamına gelmiyor, nerede neyi kullanacağını iyi bilmek önemli, 80x80 demir 2mm veya 1.5 mm boyalımı, boyasız mı , bunu nerde kullanacaksın, A yerinde kullanırsan iyi, B yerine kullanırsan işini zorlaştırırsın gibi.
  • Kullandığın malzemeleri birbiri ile ne kadar iyi bir şekilde karıştırabiliyorsun(sıva, alçı, boya vb..) veya birleştirebiliyorsun (gönyeli, açılı 30,60, 90 kaynak)
  • Tüm bunları mevcut ortam üzerinde nasıl uygulayacaksın. Yerin eğimi, çıkıntıların durumu , vs.., buna göre kendi oluşturduğun yapıyı buraya nasıl entegre edeceksin..
  • İşe nasıl başladın, baştan problemler var mı, baştan kötümü başladı yoksa iyi mi başladı, müşterinle iletişimin nasıl ?

Aslında yazılımdaki çırak — ustalık işlerininde bunlardan pek de farkı yok.

Usta hayat deneyimi, çıraktan fazla olduğu için her iş yaptığında farklı farklı problemlerle karşılaşmış ve bunları çözerek günümüze gelmiştir. Usta bir işi yaparken gelecekteki etkilerinide planlayabilir ve oluşabilecek problemleri baştan düşünebilir.

Bu açıdan çırak ustasından daha enerjik olsa bile belli bir süre ustasının peşinden gitmesinde faydasına olur. Gelişim yolunda doğru kaynakları okumasını, problemlere doğru yaklaşmasına ve daha az zaman kaybetmesini sağlar.

Okumaya Devam Et 😃

Bu yazının devamı veya yazı grubundaki diğer yazılara erişmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

--

--