YAZILIM SÜREÇLERI
Proje Planı Nasıl Hazırlanır ?
Proje Planının araçlardan bağımsız kağıt , kalem ile nasıl yapılabileceğini anlatmaya çalışacağım
Herhangi bir projeye başlayacaksanız sizden öncelikle Proje Planını isteyeceklerdir. Peki proje planını nasıl hazırlayacaksınız. Ben bunun için MS Project , GanttProject incelediğimde bu araçların planlama yapmak için çok karmaşık olduğunu farkettim. Planınız zaten elinizde var ise Bu araçlara veriyi girerek istediğiniz formatta çıktı oluşturabilirsiniz. Ama proje planlamasını yapabileceğiniz ortam neresidir ?
Excel olabilir diye düşündüm. Excel ve excel project yönetim araçları gerçekten benim işime uygun ama tek bir seferde kişilere atadığım işleri ve kişilerin nerede çalıştıklarını göremiyordum.
En iyi yöntemin kağıt, kalem ve silgi olduğunu farkettim.
1.Adım İş Paketleri ve Alt Kırılımlarının Belirlenmesi
Projenin ana iş paketlerini ve alt kırılımlarının belirlenmesi gerçekleştirilir. Her birisine kod verilirki ana planlama dokumanında bu kodlar üzerinden çalışılabilsin.
A Proje Yönetimi
A01 Scrum Yaşam Döngüsünün Uygulanması
A02 Gereksinim dokümanının Hazırlanması
A03 Test dokümanının Hazırlanması
B Arayüz Modülünün Gerçekleştirimi
B01 Kullanıcı Giriş Ekranlarının Gerçekleştirimi
B02 Şifre Unuttum Ekranlarının Gerçekleştirimi
2. Adım Ekibinizde Kaç Kişi Olacak, Rolleri Ne Olacak ?
Ekibinizin hangi yetenekteki kaç kişiden oluşacağını tahminen bilmeniz gerekiyor. Proje bütçesi, bitirmeniz gereken süreye, iş kalemlerinin büyüklüğü ve iş konusundaki deneyiminiz tüm bunlar size ekibinizi nasıl kurmanız gerektiğini anlatacaktır zaten.
Onur D. → Proje Yöneticisi
Ahmet C →Yazılım Mühendisi
Mehmet A → Test Uzmanı
3. Adım Proje Planlama Şablonu
Proje planlama şablonunu ben ihtiyaçlarım doğrultusunda uydurdum. Çünkü planlama yapması oldukça kolay oluyor ve kimin nerede çalıştığını rahatlıkla görebiliyorum. Bizim bir iterasyonumuz 4 hafta sürüyor. Ben buna göre bir planlama yaptım.
Şablonumuz şu başlıklardan oluşuyor.
- Kod (İş Paketindeki iş kaleminin kodu, üstte vermiştik)
- Aylar (Her X işareti 2 haftayı işaret ediyor. 1 hafta için / demelisiniz)
- Süre (Hafta cinsinden iş kaleminin ne kadar süreceği)
İşte hepsi bu şablonu kalem ve silgi ile kişilerin hangi iş paketlerinde hangi zamanlarda çalışacağını işaretleyin. Hepsini tek bir sayfada görebilirsiniz.
4. Adım Projenizdeki Çalışma Zamanları Çakışıyor mu diye kontrol edin.
Bunun için yukarıdan aşağıya doğru çizgiler çizin ve kişiler için harcanan efor %100 geçiyor ise bu adamı o hafta için fazla atamışsınız demektir. Silgi ile düzeltin.
5. Adım Projenizdeki MS Project Aktarın
Çoğu yer, yönetici proje yönetim planını MS Project ortamında ister. Bunun için yapmanız gereken yukarıdaki bilgileri tool’a araca girmeniz.
Okumaya Devam Et 😃
Bu yazının devamı veya yazı grubundaki diğer yazılara erişmek için bu linke tıklayabilirsiniz.